Pages

Subscribe:

2 Mart 2012 Cuma

Çikolata Sevenlerden misiniz?

Çikolata Sevenlerden misiniz?
yag yakimini hizlandiran yiyecekler
Birçok kişi için çikolata  kalori değeri yada vücuda etkileri düşünülmeden tüketilen, tüketilirken büyük bir keyif veren ama sonrasında pişmanlık da duymanıza neden olan vazgeçilmesi zor bir yiyecek. Çikolata yeme krizlerinde de birinci sırada yer almakta.

Çikolataya asla hayır diyemeyenlerin daha fazla depresif olduğu yapılan araştırmalarca desteklenmekte. Ama çikolatanın mı depresyona soktuğu yada depresyonun mu çikolata yemeye yönlendirdiği pek bilinmemekte. İsviçre'de yapılan bir çalışmada kişi başı tüketilen çikolata oranlarına bakıldığında fazla çikolata tüketenlerin suç işlemeye daha meyilli olduğu da gözlenmiş.
Çikolata içerisinde 600'e yakın madde bulunmakta, bu maddelerden bir veya birkaçı kendimizi iyi hissetmemizi sağlayan serotonin ve dopamin hormonunu tetikliyor olabilir.
Çikolatanın faydaları;
*İçeriğindeki flavonoidlerden dolayı nitrik oksit seviyesini yükselttiği dolayısıyla kan basıncını düşürdüğü bilinmektedir.
*2009 Journal of Nutrition’da yayınlalan bir çalışmaya göre günde tüketilen 10g. kadar çikolatanın yaşa bağlı hafıza kaybını azalttığı belirtilmiştir. Kakaoda bulunan polifenol bileşiklerinin beyne kan akışını hızlandırdığı ve bu nedenle hafızayı güçlendirdiği düşünülmektedir. 
*Bitter çikolata kalp sağlığının yanı sıra endorfin hormonunun salınımını artırarak kendimizi mutlu hissetmemizi de sağlamakta. 
*Flavonoidlerden zengin olan kakao enflamasyonu azaltabildiği ve dolayısıyla aterosklerozdan koruyucu etkisini olduğu bilinmekte. Flavonoidler çikolata dışında elmada da yüksek oranda bulunmaktadır.
*Total kolesterol seviyesini azaltıcı, iyi kolesterol (HDL) seviyesini artırıcı, insulin direncine faydalı özelliği bulunmaktadır.
*Çikolata bakırdan da zengindir, bu nedenle cilt ve saç sağlığı için faydalıdır.
*Özellikle bitter çikolatanın miyokardiyal enfarktüs geçirme riskini %39 azaltabildiği bazı araştırmalarca desteklenmekte.
*Düzenli bitter çikolata tüketen orta yaş ve üzeri kadınlarda kalp hastalıklarına yakalanma riski daha az görülmektedir yine İtalya'da 2008'de yapılan bir çalışmaya göre de kalp damar hastalıklarına yakalanma oranını düşürmektedir.
Marketlerde birçok çikolata çeşidiyle karşılaşıyoruz ama hepsi faydalı olamamakta; bitter, sütlü, beyaz çikolata, diyabetik çikolata veya meyve dolgulu.. gibi. Aslında kakao oranı ne kadar çoksa faydası da artmaktadır, içeriğinde en az %50 kakao olan ürünleri ve diyabetikleri tercih etmeye çalışın. Yapılan bazı çalışmalara göre çikolata içerisindeki şeker veya karamel kakaonun faydalı etkilerini azaltmakta.
Mümkün olduğu kadar az miktarda, bitter ve şeker oranı düşük olanları tercih etmemiz kilo problemlerini de tetiklemeyecektir. Daha masum bir seçenek olarak 1 su bardağı light süt içerisine 1 yemek kaşığı toz kakao ve arzuya göre tatlandırıcı ilavesiyle hem kalp hastalıklarından korunacak, hem kendimizi daha mutlu hissedecek hem de normal çikolataya göre daha az kalori almış olacağız.

Dyt.Özlem Sert Aydın
www.ozlemsert.com

21 Şubat 2012 Salı

Yağ Yakımını Hızlandıran Yiyecekler?

Yağ Yakımını Hızlandıran Yiyecekler?
yag yakimini hizlandiran yiyecekler
Bazı yiyecekler metabolizmayı hızlandırırken yağ yakımını da tetiklemektedir.  Kilo vermek bazı kişiler için  gerçekten zor olabilmekte bu nedenle diyetlerine uygun miktarlarda belirli yiyecekleri ekleyerek bunu hızlandırmak mümkün.

Yağsız et Protein sindirimi daha geç tamamlandığından zayıflama diyetlerinde yağsız et tüketimi kalori yakımını %5 daha fazla artıracaktır. Ayrıca proteinler yağ ve karbonhidratlara göre daha fazla tokluk hissini artırmakta. Derisi alınmış tavuk, hindi, balık, dana eti kızartılmadan haşlama veya ızgara tercih edilebilir.

Light süt ve süt ürünleri
Yapılan araştırmalar gösteriyor ki günde 1000-1300mg kalsiyum tüketimi kilo kaybını 2 kat  daha fazla artırmaktadır. Kalsiyumun yağ hücrelerini hacmen azaltıcı etkisi olduğu araştırmalarca desteklenmektedir. Light yoğurt, süt ve peynirleri tercih edin.

Tam buğday unu ve yulaf
Yüksek oranda lif içermesi ve düşük glisemik indekse sahip olması nedeniyle beyaz unlu mamuller yerine tam buğday unuyla yapılmış ürünleri tüketmek sizi daha fazla tok hissettirecektir. Böylelikle kan şekerinizi daha regüle olacak ve kendinizi daha tok hissedeceksiniz

Narenciye ve ahududu, böğürtlen
Bu meyveler özellikle C vitamininden ve flavonlardan zengindirler. Flavonlar ise metabolizmayı ve yağ yakımını hızlandırmaktadır. Özellikle spor öncesi tüketilen C vitamininden zengin meyveler yağ yakımını %30 artırmaktadır.

Yeşil çay
En fazla yeşil çayda bulunan kateşin adlı antioksidan maddenin kilo kaybını hızlandırdığı ve özellikle karın bölgesindeki yağlanmayı azalttığı, metabolizmayı hızlandırdığı araştırmalarca desteklenmekte. Günde 2-3 fincan yeşil çayı mümkünse limonlu içmeye çalışın.

Kurubaklagiller
Kuru fasulye, nohut, yeşil mercimek, soya fasulyesi, bakla, barbunya bitkisel protein içeren ve demirden zengin besinlerdir. Protein olarak etle kıyaslandığında yağ miktarı daha az ve kan şekerini yükseltme etkisi daha düşüktür. Soya ayrıca kolin denilen bir enzimden de zengindir, kolin karaciğerden yağ atımını hızlandırmaktadır.

Yağlı balıklar, fındık, badem, keten tohumu
Yağlı balıklar ve yağlı tohumlar yağ yakımını hızlandıran esansiyel yağ asitlerinden zengindir. Her gün tüketilen 10-15 adet fındık, badem, ceviz, 1 yemek kaşığı kadar salata, çorba, yemek veya yoğurdunuza katabileceğiniz keten tohumu ve haftada en az 2 kez tüketilen balık sağlıklı bir zayıflama programı ile beraber kilo kaybını hızlandırmaktadır. Balığın özellikle kadınlarda leptin seviyesini dengelediği de bilinmektedir. Leptin, iştahı baskılayan, insulin salınımını etkileyen bir hormondur.

Tarçın
Günde tüketilen yarım çay kaşığı kadar tarçının en başta şekeri dengelediği artık bilinmekte, bunun yanı sıra tarçın tükettiğiniz yiyeceklerin yağa dönüşümünü de azaltmaktadır. Tarçını tek başına tüketmek biraz zor olabilir, günlük tüketmeniz gereken süt veya yoğurt içerisine katarak daha rahat tüketebilirsiniz.

Acı biber
Acı biber içerisinde bulunan kapsaisin adlı madde metabolizmayı %23 hızlandırmaktadır. Günlük aynı kaloriyi alıp ama yemeklerine acı biber ilave edenlerin etmeyenlere göre daha hızlı kilo verdiği yapılan araştırmalarca da desteklenmekte.

Köri ve hardal
Hardal ve köri yağın depolanmasını azaltıp, kan şekerini dengelemektedir. Salata veya sandviçlerinize yağ yerine ilave edebilirsiniz.

Zencefil ve sarımsak
Zencefil ve sarımsak vücutta vazodilatör olarak etki gösterir yani damarları genişletip vücut ısısını artırmaktadır. Böylelikle metabolizmayı da %20 civarında hızlandırabilmektedir.


Sağlıklı Beslenin, Sağlıklı Yaşayın..

Dyt.Özlem Sert Aydın
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sayfamızı Beğenmenizle
Mutluluk Duyarız